Animal omega - universal: obsahuje esenciálne tuky v podobe omega 3-6 mastných kyselín, ktoré blahodárne pôsobia na kardiovaskulárny systém, cholesterol a celkovú pohodu.
|
animal omega - universal
|
|
Produkt animal omega obsahuje esenciálne tuky v podobe omega 3-6 mastných kyselín, ktoré blahodárne pôsobia na kardiovaskulárny systém, cholesterol a celkovú pohodu. je to jedinečný produkt a určite by nemal chýbať v arzenály každého seriózneho lifte
|
zbav sa tuku. áno, kulturisti by sa mali vyhýbať tuku. a majú na to rozumný dôvod. pravdou však je, že existuje skupina tukov, ktorá je absolútne dôležitá - esenciálne tuky. bez týchto kritických tukov nedosiahnete žiadne prírastky. animal omega obs
|
|
Najdôĺežitejší význam omega pre kulturistiku:
|
|
Zvyšujú športovú výkonnosť zlepšením prekrvenia orgánov (zlepšujú prívod krvi do svalov, regulujú kyselinu mliečnu, oneskorujú nástup únavy)
|
Blokujú zápalové procesy, zmierňujú bolesti, zápaly a opuchy svalov
|
Zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu hdl
|
Zabráňujú usadzovaniu cholesterolu v cievách, znižujú hladinu triglyceridov a zlého ldl cholesterolu
|
Zvyšujú elasticitu ciev, redukujú lepkavosť krvných doštičiek a tým zabráňujú vzniku krvných zrazenín
|
Podporujú imunitný systém, znižujú riziko infekcií
|
Majú pozitívne účinky na miesta receptorov inzulínu v bunkových membránach
|
Chránia a zlepšujú pleť
|
|
Dávkovanie:
|
Užite jeden pak s hocijakým jedlom raz denne.
|
|
čo sú vlastne tie omega-3 mastné kyseliny?
|
|
Tieto tuky, ináč aj triglyceridy (z gréckeho tria=tri) su zložené z glycerínu a troch mastných kyselín. biologické vlastnosti triglyceridov závisia od spôsobu, ako sú mastné kyseliny naviazané na glycerín. mastné kyseliny sa skladajú v podstate z uhl
|
|
Väčšina niekoľkých nenasýtených mastných kyselín sú essentiálne, t.j. životne dôležité, ale dodávané z vonka potravou. tieto si organizmus sám nevie vôbec vytvoriť.
|
Nenasýtené mastné kyseliny sú stavebnými kameňmi tkanivových hormónov a podieľajú sa na celkovej premene látkovej ako aj na regulácii cholesterínu, a tým stavu ciev a krvného obehu, potlačeniu zápalov, reumatických ochorení, dokonca rastu vlasov (hru
|
|
Pre omega-3 mastné kyseliny je pozícia a počet dvojitých spojení dôležitá a charakteristická pre udávanie ich názvov. meno omega pochádza z posledného písmena gréckej abecedy a symbolizuje omega kyselinu, nachádzajúcej sa na konci c (uhlíkového) reťa
|
|
Známe sú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. tieto majú byť v pomere 1:10. keďže tie omega-6 sa nachádzaju doslova vo všetkých tukoch živočíšneho pôvodu, a omega-3 iba v spomínaných rybách, dostáva sa nám zriedka tej možnosti ideálneho pomeru, preto s
|
|
Najdôležitejšími reprezentantmi omega-3 mastných kyselín sú: dokosahexaenova kyselina (dha) , eikosapentaenova kyselina (epa) a alpha-linoleova kyselina. alpha-linoleova kyselina má 18 c-atómov a preto je najkratšia zástupkyna omega-3 rodiny.
|
Väčšie množstvo tejto kyseliny sa nachádza v sójovom a ľanovom oleji (okrem oleja z lososa).
|
Eikosapentaenova je odvodené od gréckeho "eikosa" znamená 20; "penta" = 5 táto je najznámejšia v tuku lososa. teda v omega-3 a má 20 (uhlíkových) c atómov. od tohto názvu sa vychádzalo pri pomenovaní tkanivových hormónov - eikosanoidov, pre ktoré je
|
|
Dôležitá je kvôli vysokému obsahu aj dokosanová kyselina "dokosa" 22; "hexa" = 6 s 22 (uhlíkovými) c atómami a so šiestimi duplovanými spojeniami; žiadna iná prirodzená mastná kyselina nemá viacej duplovaných spojení (väzieb). táto kyselina je dôleži
|
Spomínané kyseliny sa nenachádzajú v rastlinných olejoch i keď majú tiež rastlinný pôvod. v planktóne morí sú súčasťou potravy rýb. vysoký obsah omega-3 mastných kyselín je u rýb dôležitý pre vyrovnavanie teploty v studených vodách morí a oceánov čím
|
|